niedziela, 8 stycznia 2012
rolling with bananas.
Ostatnimi czasy zastanawiałam się, z czym można by jeszcze zrobić sushi, żeby było coś nowego. Może banan? Okazało się, że niektórym już się udało. I potwierdzam - da się. :) A że mało nam było jeszcze emocji, postanowiliśmy po raz pierwszy zrobić własnymi rękami "wywrócone na drugą stronę" Callifornia Rolls. Nie jest to takie, trudne, jak myślałam. :)
Co potrzebujemy:
ryż
sprasowane wodorosty nori
biały sezam
serek kremowy typu philadelphia
banan
awokado
wasabi
Co robimy:
Przygotowujemy ryż jak do każdego sushi. Następnie rozkładamy na macie bambusowej nori i w całości pokrywamy je warstwą ryżu. Kolejnym krokiem jest obsypanie ryżu sezamem i uklepanie, aby jak najwięcej ziarenek się przyczepiło. I tu najtrudniejsza część - trzeba całą tę kompozycję odwrócić na drugą stronę. :) Kiedy już uda nam się to zrobić, nakładamy serek na mniej więcej 1/3 część nori, następnie kawałki banana i awokado. Można dodać także nieco wasabi. A potem zwijamy. Kawałki wychodzą dość spore. :) Należy podawać z sosem sojowym. I smakować. Do woli. :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
:)
OdpowiedzUsuń