czwartek, 28 października 2010

pałeczki

Pałeczki (po japońsku hashi) są nieodłącznym elementem kulturowym kojarzonym z Azją. Drewniane, bambusowe, metalowe, plastikowe... W najróżniejszych kolorach i z licznymi motywami - od tradycyjnych po popkulturowe, jak Hello Kitty.

Bardzo popularne są jednorazowe drewniane pałeczki, z którymi możemy się spotkać w samolotach, japońskich knajpkach czy pudełkach z obento. Jest ich zużywanych tak wiele, że zawiązał się nawet ruch, którego głównym hasłem jest Bring your own chopsticks.


Okazuje się, że w domowych szafkach trochę nam tych różnych pałeczek zalega. Większość zakupiona została w Japonii tzw. hyakuenshoppach. :) Marzy mi się jednak taka bardziej wysublimowana i osobista para na całe życie, które nosiłabym ze sobą do ulubionych restauracji w specjalnym pudełku. Tak po japońsku. :)





Warto również wspomnieć o hasioki, czyli specjalnych podstawkach na pałeczki. One także występują w wielu kształtach i kolorach, wykonane są z drewna, ceramiki czy papieru, jak te kolorowe podarowane mi przez dzieci w jednej z podtokijskich podstawówek. Kawaii. :)


Jak i wielu innych dziedzinach japońskiego życia, tak i w używaniu pałeczek występuje mnóstwo reguł, których trzeba lub należy przestrzegać - takie the way of chopsticks, czyli hashidō. ;) Oto niektóre z nich:

1.tatakibashi – uderzanie pałeczkami o czarki i inne naczynia
2.saguribashi – rozgrzebywanie pałeczkami jedzenia
3.mayoibashi – wymachiwanie pałeczkami w powietrzu i zastanawianie się, co wybrać do jedzenia
4.tsukibashi – wbijanie pałeczek w potrawy, czynność ta zarezerwowana jest tylko do ceremonii pogrzebowych (pałeczki wbite w jedzenie oznaczają, że jest ono przeznaczone dla zmarłego)
5.kamibashi – obgryzanie końcówek pałeczek
6.otoshibashi – upuszczanie pałeczek podczas jedzenia
7.yosebashi – przesuwanie pałeczkami potraw i naczyń
8.watashibashi – przekazywanie potraw pałeczkami innej osobie

Bardziej kolorowo-obrazkowe przedstawienie kiraibashi tutaj. A tutaj, co o tych zasadach myśli Japonia. :)

Jedzenie pałeczkami wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. :) Trzeba trochę poćwiczyć i na początku palce mogą być obolałe od kurczowego ściskania, ale potem już się tej umiejętności nie zapomina. :)



(Wykaz kiraibashi pochodzi z książki: Iwona Kordzińska-Nawrocka, Japońska kultura kulinarna, Warszawa 2008, s. 121).

1 komentarz:

  1. 1 trzymać nóż w lewej ręce, a widelec w prawej
    2 trzymać sztućce w zaciśniętych pięściach
    3 zbliżać usta do talerza zamiast podnosić potrawy sztućcami do ust
    4 kroić innym potrawy tym samym nożem, którym się je
    5 nabijać na widelec kęsy większe niż jest się w stanie włożyć do ust (odgryzać z widelca)
    6 dzwonić sztućcami o naczynia lub o inne sztućce
    7 dzwonić sztućcami o zęby podczas wkładania potraw do ust
    8 przekładać widelec za każdym razem do prawej ręki po ukrojeniu
    9 rozrywać potrawy widelcem zamiast kroić nożem
    10 siorbać zupę z łyżki
    ...
    150 robić z igły widły

    OdpowiedzUsuń