poniedziałek, 8 lutego 2010

kuchniowo #2

Przy okazji kolejnego sushi-paatii postanowiliśmy spróbować czegoś troszkę innego. Zwykłe (sic!) sushi już nam się znudziło. To jedynie kokieteria, rzecz jasna. Czasami jednak warto trochę zaszaleć. Kupiliśmy więc mango i kawior wasabi. I wyszło tak:



Potrzebujemy:

ryż (najlepiej japoński do sushi)
składniki do zaprawy do ryżu (ocet ryżowy, sól, cukier)
nori
awokado
ogórek
mango
surimi (tzw. paluszki krabowe)
wasabi
kawior wasabi
sezam prażony

Ilości składników zależą tak naprawdę od naszych chęci i ilości gości. :)

Co robimy:


Należy ugotować i przyrządzić ryż, jak do każdego sushi. Zbyt proste to, żeby się rozwodzić. :) Następnie za pomocą maty do zwijania sushi-maki (bardzo ułatwia sprawę) zwijamy. Na jeden "listek" nori nakładamy warstwę ryżu, a potem, co już nam wyobraźnia podpowie. :) W naszym wypadku jest to mango, ogórek z awokado i wasabi. Bądź w drugiej opcji surimi, awokado, mango i czasem ogórek oraz wasabi. Przyprawiamy sezamem lub kawiorem z wasabi, który nierozpakowany wygląda tak:


Kolorowo, zdrowo, nie-za-tanio, ale co tam :), podobnoć raczej wszystkim smakowało. :) Powtórka już w planach. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Dało się przełknąć i po potylicy trochę grzało ;)

    OdpowiedzUsuń