niedziela, 17 maja 2009

mao&suihanki

Ryż, jak powszechnie wiadomo, jest podstawą japońskiej kuchni. I jest pyszny. Inne ryże nie umywają się do smaku tego japońskiego. Smakuje wyśmienicie bez żadnych dodatków. Również powszechnie znane jest moje umiłowanie japońskiego ryżu, więc ostatnio, bardzo trafnie, dostało mi się miskę na ryż. :)


Miska spod znaku Pylones, o których już jakiś czas temu pisałam.

Sam japoński ryż to jednak nie wszystko. Aby był dobrze przygotowany, najlepiej gotować go w suihanki, czyli garnku do ryżu. Japońskie suihanki wyglądają trochę kosmicznie, jak można się domyślić. Nasze suihanki jest trochę prostsze w obsłudze, ale ryż smakuje równie dobrze. A tak ryż zachowuje sie w suihanki:




Różne suihanki można sobie pooglądać i kupić tutaj i tutaj. Itadakimasu!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz